Gästrikland

Välkommen till Svenska campingar i Gästrikland

Svenska campingar i Gästrikland

Svenska campingar i Gästrikland

Caravan Club of Sweden

Edsken Bad, Camping, Café o. Rest.

Engesbergs Camping & Stugby

Furuviks Camping

Färnebofjärdens Camping

Hedesundas Camping
”Hedesunda Camping ligger nära samhället Hedesunda i ett vackert parkliknande område.”


Camp Kungsgården
(tidigare Kungsgårdens camping) är en året runt öppen camping belägen ett stenkast efter avfarten på E16 och ligger vackert belägen längs Borrsjöåns utlopp mot Storsjön, nära till bad och fiske.”

Kungsbergets Vintercamping

Medskogssjöns Camping & Restaurang
”Medskoggsjöns Camping ligger i en naturskön miljö men har ändå nära till allt. Här trivs både barn och vuxna i stuga, husvagn eller tält på en anläggning som är lagom stor.”

Årsunda Strandbaden Camping
”Strandbaden kallas för Gästriklands riviera. En två kilometer lång sandstrand inbjuder till aktiviteter, sol och bad.”

Campingar utan hemsida:

* Tolvens Camping
Tel. 0290 – 276 12
Hubobanan 16, 813 36 HOFORS

Gästrikland är ett landskap i sydöstra Norrland i mellersta Sverige. Det gränsar i öster och söder mot Uppland, i söder mot Västmanland, i väster mot Dalarna samt i norr mot Hälsingland. Landskapet har 1 800 kända fornlämningar.

Prinsessan Madeleine innehar titeln som Gästriklands hertiginna, likaså Hälsinglands.

Gästrikland är till största delen ett slättland som buktas av mindre höjdsträckningar. I söder och öster finns en del uppodlad mark, men i stort sett domineras landskapet av skog, särskilt i väster och norr. Skogsområdet i norra Gästrikland kallas Ödmården. Landskapet är ganska sjörikt; störst är Storsjön. Det största vattendraget i Gästrikland är Dalälven, som rinner genom landskapet i söder och där bilder ett antal stora fjärdar. Det näst största vattendraget är Gavleån med tillflöden. Bland övriga vattendrag kan nämnas Testeboån och Hamrångeån.

Gästrikland är tidigast omnämnd i historiskt källmaterial 1253 och kallades då Gestrikalandia. Enligt Erikskrönikan flydde Holmger Knutsson efter slaget vid Sparrsätra 1247 till Gästrikland, där han blev tillfångatagen. Riddaren Magnus Gislesson, på Aspnäs, Östervåla, tillkännager år 1370 för alla invånare i Gästrikland att han i sitt ställe som häradshövding insatt Olof Nilsson i Bro, Nora socken samt ber dem att lyda honom och ingen annan. Gästrikland var 1314 en provins i Tiundaland (del av dagens Uppland) liksom till exempel Vendel, Oland, Bälinge, Ulleråker.

HemBlekingeBohuslänDalarnaDalslandGotlandGästriklandGöteborgHallandHälsinglandHärjedalenJämtlandLapplandMedelpadNorrbottenNärkeSkåneSmålandStockholmSödermanlandUpplandVärmlandVästerbottenVästra GötalandVästmanlandÅngermanlandÖlandÖstergötland  Svenska Campingar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.