Medelpad

Välkommen till Svenska campingar i Medelpad!

Välkommen till Svenska campingar i Medelpad!

Välkommen till Svenska campingar i Medelpad!

Antjärns Camping och stugby HÄRNÖSAND

Backetjärn Camping TORPSHAMMAR

Bergafjärdens Camping o. Havsbad NJURUNDA

Bergeforsens Folkets Park Camping o. Stugby  SÖRBERGE

Bybergets Intresseförening ALBY

Fläsians Camping o. Stugor SUNDSVALL

Mellanfjärdens Camping JÄTTENDAL

Sandnäsets Camping TORPSHAMMAR

Sagalidens Camping BERGSJÖ

Snibbens Camping, Stugby & Vandrarhem RAMVIK

Stöde Camping  STÖDE

Sälstens Camping HÄRNÖSAND

Tranvikens Camping ALNÖ

Träportens Camping i Borgsjö ERIKSLUND

Valasjö Camping BOLLSTABRUK

Ånge Camping ÅNGE

 

Campingar utan hemsida:

* Stavregårdens Stugby & Camping
Tel.060 – 802 53
Gullnäsvägen 2, 860 33 BERGEFORSEN

* Wifstavarf Tjärn Camping & Fritidsanläggning
Tel. 060-58 05 40
86121 TIMRÅ

Medelpad är ett landskap som ingår i Västernorrlands län, i mellersta Norrland, i nedre Norrland och i den informella Mittsverigeregionen. Medelpad gränsar i söder till Hälsingland, i väster till Härjedalen, i nordväst till Jämtland och i norr till Ångermanland.

Medelpad är det av Sveriges 25 landskap som har den 15:e största ytan, 15:e högsta befolkningstätheten och 19:e största befolkningen.

Landskapet utgörs till större delen av en vågig bergkullterräng på urberg, täckt av skogklädd morän. Det präglas av parallella dalstråk, och är rikt på sjöar, myrar och granskog. Den relativt breda uträckningen från kusten och inåt land och de stora höjdskillnaderna mellan kust och inland medför stora klimatskillnader. Landskapets största längd i öst-västlig riktning är 130 km, och största bredd i nord-sydlig riktning 85 km. Medelpad är beläget på en medelhöjd på 200-300 meter över havet. De högre bergen i landskapet når dryga 500 meter över havet, varav det högsta är Myckelmyrberget med sina 577 meter. Den kuperade terrängen ger den korta kuststräckan lä, varför orkanstyrka aldrig har registrerats. Emellertid har snöstormar och anmärkningvärda snödjup förekommit, och ovanligt sena snöfall (i maj).

Av sin totala area är cirka 500 km² vatten. Den största sjön är Holmsjön, belägen 200 meter över havet, där efter Leringen på ungefär samma höjd. De två största älvarna är Ljungan och Indalsälven. Älvdalarna karaktäriseras av jordbruksbebyggelse. Älvarna fick såsom flottningsleder stor betydelse för regionens sågverksindustri. I den omkring 20 km långa och lika breda bukt av Bottniska viken i vilken älvarna mynnar, ligger landskapets största ö, Alnön.Sveriges geografiska mittpunkt är belägen i Medelpad enligt en bestämning från 1947.

Det vilda djurlivet innefattar rådjurälgrävgrävlingharebäverlodjurskogsmårdbjörn och varg.

HemBlekingeBohuslänDalarnaDalslandGotlandGästriklandGöteborgHallandHälsinglandHärjedalenJämtlandLapplandMedelpadNorrbottenNärkeSkåneSmålandStockholmSödermanlandUpplandVärmlandVästerbottenVästra GötalandVästmanlandÅngermanlandÖlandÖstergötland  Svenska Campingar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.