Närke

Välkommen till Svenska campingar i Närke

Välkommen till Svenska campingar i Närke

Välkommen till Svenska campingar i Närke

Camp Skagern FINNERÖDJA
”Vi är en camping som är till för alla åldrar och naturligtvis för familjer. Vi har stora grönområden med närhet till bad med sandstrand, skog och härlig natur. ”

Djupadalsbadets Camping KUMLA

Gustavsvik ÖREBRO
”Gustavsvik är en stor campingplats om 675 tomter med den standard och kvalitet som krävs för femstjärnighet.”

Harge Bad & Camping HAMMAR
”Harge Bad & Camping ligger vid natursköna norra Vätterns strand. Här erbjuds en trestjärnig camping med ett hundrafemtiotal platser för husvagnar, husbilar och tält.”

Husabergsudde Camping ASKERSUND
”Stadsnära familjecamping i naturskön miljö. Den naturliga utgångspunkten för upplevelser i Tiveden- Norra Vättern området.”

Läppebadets Camping VINGÅKER
”Läppe Camping är vackert belägen i ekskogen vid Hjälmarens strand och i sommar har du chansen att tillsammans med oss skapa nya härliga sommarminnen för dig och din familj.”

Tisarstrands Camping & Badplats KUMLA
”Välkommen Till Sköna, Vackra, Vänliga Tisarstrand, En Liten Gemytlig Familjecamping”

Tivedsbadets Camping & Bad FINNERÖDJA
”Tivedsbadets camping strax utanför Laxå är den perfekta platsen för natursköna upplevelser och för härligt sol och bad. Beläget bara fem mil från Örebro vid kanten av den vackra sjön Unden.”

Ånnaboda Camping GARPHYTTAN
”Ånnaboda camping ligger i det natursköna Kilsbergen. På campingen finns 290 elplatser för husvagn, husbil eller tält.”

Närke är ett landskap i Svealand. Ytan är 4 126 km² (minst i Svealand). Närke gränsar i sydväst till Västergötland, i nordväst till Värmland, i norr till Västmanland, i öster till Södermanland och i sydöst till Östergötland.

Den äldre stavningen Nerike lever kvar bland annat i tidningen Nerikes Allehandas namn.

De mellersta delarna av Närke upptas av Närkeslätten, en bördig och uppodlad slätt söder och väster om Hjälmaren. Slätten fortsätter in i såväl Västmanland som Södermanland. I norr finns Käglans skogsplatå (111 meter över havet), som i sin nordligaste del stupar brant ner mot Arbogaån. I västra delen av Närke finns en markerad bergshöjd, Kilsbergen, som också fortsätter in i Värmland och Västmanland. I Kilsbergen återfinns Närkes högsta topp, Tomasbodahöjden, 298 meter över havet Där återfinns också Lekebergslagen. Söder om Kilsbergen vidtar skogen Tiveden, och där går gränsen mot Västergötland. I söder har Närke strandlinje mot Vättern. Här finns en mindre insjöskärgård. På gränsen mellan Närke och Östergötland ligger den karga och ödsliga bergssträckningen Tylöskogen. Vätterbygden med Askersund som centrum har svaga kontakter med resten av Närke. Istället är förbindelserna sedan gammalt riktade mot Västergötland och Östergötland.

De största vattendragen i Närke är Letälven, som utgör gräns mot Värmland, och Arbogaån, som utgör gräns mot Västmanland. Det största vattendrag som inte utgör landskapsgräns utan verkligen flyter inuti Närke är Svartån. Näst störst är Kvismare kanal.

Närkes största sjö är Vättern, på andra och tredje plats kommer Hjälmaren och Skagern. Dessa tre sjöar ligger dock bara delvis inom Närke, den största sjön som ligger helt inom landskapet är Sottern (29 km²).

HemBlekingeBohuslänDalarnaDalslandGotlandGästriklandGöteborgHallandHälsinglandHärjedalenJämtlandLapplandMedelpadNorrbottenNärkeSkåneSmålandStockholmSödermanlandUpplandVärmlandVästerbottenVästra GötalandVästmanlandÅngermanlandÖlandÖstergötland  Svenska Campingar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.