Södermanland

Välkommen till Svenska campingar Södermanland

Välkommen till Svenska campingar Södermanland

Välkommen till Svenska campingar Södermanland

 

Caravan Club of Sweden STRÄNGNÄS

Eklundsnäs Bad & Camping SÖDERTÄLJE

Farstanäs Havsbad & Familjecamping JÄRNA

Fiskeboda Camping JULITA

Flaten Camping SKARPNÄCK

Hjälmargården VINGÅKER

Horns Båtvarv & Skärgårdscamping NYKÖPING

Jogersö Camping OXELÖSUND

Läppebadets Campingplats VINGÅKER

Malmköpings Bad & Camping MALMKÖPING

Mariefreds Camping MARIEFRED

Mälarbadens Camping TORSHÄLLA

Nicksta Camping Vandrarhem NYNÄSHAMN

Sandviks Camping VÄSTERLJUNG

Skansholmens Camping HÖLÖ

Parken Zoo Tuna Camping ESKILSTUNA

Parken Zoo Vilsta Camping ESKILSTUNA

Strandstuvikens Camping NYKÖPING

Sundbyholms Camping ESKILSTUNA

Trosa Havsbad TROSA

Vreta Bondgårds Camping STJÄRNHOV

 

Campingar utan hemsida:

* Stensunds Camping
Tel. 0156 – 532 00
Stensunds Folkhögskola, 619 91 TROSA

Södermanland, även kallat Sörmland, är ett landskap i östra Svealand. Namnet betyder Södermännens land. Södermännen var det folk som bodde söder om Mälaren. Landskapets yta är 8 388 kvadratkilometer och antalet invånare drygt 1,2 miljoner.

Landskapet gränsar i söder till Östergötland, i väster till Närke, i nordväst till Västmanland, i nordost till Uppland och i ost och sydost till Östersjön.

Södermanland är ett lågland. Endast obetydliga områden ligger över 100 meter över havet. Landskapet utmärker sig genom en småkuperad terräng med otaliga större och mindre skogbevuxna höjder som ligger mellan sänkor, som ibland utgörs av sjöar, ibland av torvmossar eller små lerslätter. Den enda större slätten är Vingåkersslätten söder om Hjälmaren. De största sjöarna i Södermanland är Mälaren och Hjälmaren, men dessa sjöar ligger inte uteslutande i Södermanland. Den största sjön som ligger helt och hållet i landskapet är Båven. Bland övriga stora sjöar kan nämnas Yngaren, Långhalsen, Tisnaren (på gränsen till Östergötland), Öljaren och Viren. De största åarna i Södermanland är Eskilstunaån och Nyköpingsån.

Den karakteristiska landskapstypen har bildats genom en kombination av förkastningar som huvudsakligen går i riktning från öst till väst, och stora floddalar. Genom dessa förkastningar sänktes landskapet trappstegsformigt från syd till nord, så att utmed förkastningssprickan den norra sidan sjunkit, medan den södra står kvar. Det bildades även kvarstående höjdpartier, så kallade horstar. Den mest framträdande av dessa är den ås som går ungefär mitt genom Södermanland, den sörmländska landhöjden, som utgör den nuvarande vattendelaren mellan Hjälmaren-Mälaren å ena sidan och Östersjön å den andra. Denna ås har en höjd av 60-90 meter.

Den ostligaste delen av Södermanland är en stor halvö kallad Södertörn. Södermanland har en omfattande skärgård, dels den sydliga delen av Stockholms skärgård (öster om Södertörn), dels den skärgård som ligger utanför stora delar av den övriga Södermanlandskusten.

Berggrunden utgörs till större delen av gnejser.

HemBlekingeBohuslänDalarnaDalslandGotlandGästriklandGöteborgHallandHälsinglandHärjedalenJämtlandLapplandMedelpadNorrbottenNärkeSkåneSmålandStockholmSödermanlandUpplandVärmlandVästerbottenVästra GötalandVästmanlandÅngermanlandÖlandÖstergötland  Svenska Campingar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.